over mij

Mijn naam is Ellen Leen en ben opgeleid door o.a. de Academie voor Integrale Menswetenschappen, Waterwerk Training Coaching & Consultancy en het Nederlands Trainingsinstituut voor NLP. Daarnaast heb ik veel geleerd van het leven zelf.

Het begon allemaal, inmiddels een tijd geleden, met een studie Nederlands. Taal en literatuur hadden altijd al mijn belangstelling. Maar het was het vak “sociale kennis en vaardigheden” dat mij echt wakker schudde; ik wilde mensen niet langer alleen een taal aanleren maar vooral de vaardigheid om die te gebruiken. In die dagen groeide mijn belangstelling dan ook voor communicatie. Op zoek naar een hierbij bruikbare techniek stuitte ik op NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Dat bleek op mijn lijf geschreven: praktisch, meteen toepasbaar, en alle vormen van communicatie faciliterend. Ik haalde mijn Master Practitioner diploma.

Zo werd ik van docent gaandeweg een trainer en richtte ik mij uiteindelijk op de communicatieve vaardigheden van met name jonge professionals. Omdat trainen persoonlijker is dan lesgeven, werd de volgende stap ook duidelijk: coachen. Eén op één werken met mensen aan wat hen belemmert. Complexe dingen eenvoudig maken. Laten zien waar er weer een keuze kan komen. Vanuit regie. Disciplines als Systeemtheorie, NLP, Contextuele therapie zijn hierbij belangrijke pijlers maar ik hecht er vooral aan daar maatwerk van te maken door aan te sluiten bij de belevingswereld van de cliënt.
Een vierjarige (nederlandse) studie voor psychosociaal hulpverlener heeft mijn basis als coach/therapeut nog steviger gemaakt. Sinds 2003 voer ik mijn praktijk voor coaching en communicatie.

Zelf heb ik een veelbewogen leven achter de rug en vond daarin mijn weg. Ik wil graag voelen maar niet lijden – en ik ben gaan zien wat het verschil maakt. De vertaalslag die mij eerder in het onderwijs zo fascineerde, gebruik ik nu in mijn hulpverlening. Wat ik bied is dus ook doorleefde kennis. Helderheid, bruikbaarheid, authenticiteit, acceptatie en rust spelen een grote rol. En er mag ook gelachen worden!